fbpx
Szukaj
open close

Indyk z ananasem i orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b66856d-5c27-4ec2-9746-6f988c936aff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Indyk z ananasem i orzechami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę (szałwię), orzechy oraz ananasa drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski z zieleniną i pozostałymi składnikami
  • Dodajemy bułkę tartą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy dłońmi
  • Z mięsa usuwamy skórę (wyrzucamy), dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie przekrawamy mięso przez środek (nie przecinając do końca) i rozchylamy
  • Na środek jednej połówki nakładamy farsz, przykrywamy drugą połówką i związujemy mięso nicią kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy folią kuchenną na ok. 15 minut
  • Następnie usuwamy nitki i kroimy mięso w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Orzech makadamia (45 g)
  • Ananas w puszce (45 g)
  • Masło (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Szałwia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Indyk w sosie żurawinowym

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy (…)

WIĘCEJ >

Indyk z aromatycznym masłem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski Dodajemy zieleninę (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >