fbpx
Szukaj
open close

Indyk w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c507cc26b-21c6-4735-a1bf-57773d24a829
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Indyk w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do rondla wlewamy wino, dodajemy żurawinę oraz przyprawy (kolendrę) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy, aby sos trochę przestygł
  • Mięso smarujemy 1/4 ilością sosu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 30-40 minut
  • Co ok. 10 minut smarujemy mięso sosem (nie wykorzystujemy całego sosu)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Pozostały sos podgrzewamy w garnku
  • Mięso kroimy na kawałki, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (800 g)
  • Żurawina konfitura (150 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Burgery z indyka z surówką

Cebulę obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w drobną kostkę Kapustę szatkujemy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Indyk duszony z warzywami

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Indyk z ryżem z kalafiora

Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >