Hummus klasyczny (biały)
Hummus klasyczny (biały)
Przygotowanie
- Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
- Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
- Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
- Wodę odlewam do innego naczynia
- Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
- Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy, dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
- Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Hummus można podać z kromkami pieczywa gryczanego domowej roboty na zakwasie (przepis powiązany).
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.
Autor
Lista składników
- Ciecierzyca – ziarno (200 g)
- Tahini (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (25 ml)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
- Czosnek (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.