fbpx
Szukaj
open close

Homary z grilla z sosem ziołowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c166a467c-b07d-47c6-afac-d9730c47a0d3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Homary z grilla z sosem ziołowym

Przygotowanie

Homary

  • Zaczynamy od przygotowania sosu
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Homary obieramy z pancerzy i nadziewamy na patyki do szaszłyków
  • Następnie smarujemy homary tłuszczem (np. przy pomocy pędzelka) i oprószamy przyprawami
  • Szaszłyki kładziemy na ruszt pod grillem, a pod szaszłykami stawiamy blachę i pieczemy szaszłyki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Na talerzach układamy szaszłyki, obok kładziemy plasterki cytryny i podajemy z sosem ziołowym

Sos

  • Używamy żółtka wcześniej ugotowanego na twardo
  • Zieleninę drobno kroimy
  • Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
  • Żółtko wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy musztardę i mieszamy
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Homary

  • Homar (świeży) (1200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Sos

  • Cytryna (80 g)
  • Twarożek grani (60 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Estragon (świeży) (6 g)
  • Musztarda (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry Następnie usuwamy z pomidorów nasiona Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o (…)

WIĘCEJ >

Homary z grilla z sosem ziołowym

Homary Zaczynamy od przygotowania sosu W piekarniku rozgrzewamy grill Homary obieramy z pancerzy i nadziewamy na patyki do szaszłyków Następnie (…)

WIĘCEJ >

Smażona kapusta pekińska z kurczakiem

Mięso kroimy w wąskie paski i wkładamy do miski Dodajemy sos sojowy i połowę tłuszczu, dokładnie mieszamy i odkładamy na (…)

WIĘCEJ >

Tarty z pomidorami

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm (nasiona usuwamy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. (…)

WIĘCEJ >

Pomidory nadziewane sorbetem

Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy Następnie z każdego pomidora odkrawamy „czapeczkę”, czyli wierzch od strony szypułki (nie wyrzucamy) Miąższ z (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pomidory

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub na pół Piekarnik nagrzewamy do temp. 90 st. C Blachę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Koreczki z ogórka

Ogórka dokładnie myjemy i osuszamy Następnie odkrawamy z ogórka końcówki, obieramy go co drugi pasek i kroimy w plastry o (…)

WIĘCEJ >

Zielony groszek z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie układamy krewetki w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze (…)

WIĘCEJ >

Sałatka rybna z ogórkiem

Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy gniazda (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy Następnie kładziemy ziemniaki (…)

WIĘCEJ >