Homary z grilla z sosem ziołowym
Homary z grilla z sosem ziołowym
Przygotowanie
Homary
- Zaczynamy od przygotowania sosu
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Homary obieramy z pancerzy i nadziewamy na patyki do szaszłyków
- Następnie smarujemy homary tłuszczem (np. przy pomocy pędzelka) i oprószamy przyprawami
- Szaszłyki kładziemy na ruszt pod grillem, a pod szaszłykami stawiamy blachę i pieczemy szaszłyki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Cytrynę kroimy w plastry
- Na talerzach układamy szaszłyki, obok kładziemy plasterki cytryny i podajemy z sosem ziołowym
Sos
- Używamy żółtka wcześniej ugotowanego na twardo
- Zieleninę drobno kroimy
- Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
- Żółtko wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem
- Dodajemy musztardę i mieszamy
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Homary
- Homar (świeży) (1200 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Sos
- Cytryna (80 g)
- Twarożek grani (60 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Estragon (świeży) (6 g)
- Musztarda (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.