Gulasz z ziemniakami i kalafiorem
Gulasz z ziemniakami i kalafiorem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski z zimną wodą (aby nie ściemniały)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (aż się zarumieni)
- Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Zawartość patelni przenosimy do garnka, wlewamy wodę oraz dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
- Po tym czasie dodajemy papryki, ziemniaki oraz kalafiora i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (do miękkości warzyw)
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i nakładamy na talerze
- Gulasz podajemy ze śmietaną i posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (1000 g)
- Papryka czerwona (460 g)
- Ziemniak (450 g)
- Cebula (420 g)
- Papryka żółta (400 g)
- Kalafior (320 g)
- Papryka zielona (280 g)
- Woda (250 ml)
- Śmietana 18% (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.