Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Gulasz:
- Indyka pokroić w kostkę
- Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
- Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
- W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
- Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
- W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
- Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
doprawiamy solą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Gulasz z indyka
- Indyk pierś (250 g)
- Woda (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Przecier pomidorowy (100 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée selerowo-gruszkowe
- Seler korzeń (250 g)
- Gruszka (65 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.