Gulasz wołowy z soczewicą
Gulasz wołowy z soczewicą
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki
- W rondlu rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Następnie przenosimy mięso do miski
- Rondel wycieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek, imbir oraz chili i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy z powrotem mięso i pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 45-50 minut
- Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Do rondla dodajemy soczewicę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Wołowina łopatka (750 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Soczewica konserowa z puszki (400 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.