Grzyby duszone z bakłażanem
Grzyby duszone z bakłażanem
Przygotowanie
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki
- Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok
- Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy
- Cebule drobno siekamy
- Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
- Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażymy około 10 minut, do czasu, aż bakłażan lekko zmięknie
- Przekładamy do miski i odstawiamy
- Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
- Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli
- Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut
- Gdyby grzyby przywierały do dna, należy wlać 3-4 łyżki gorącej wody
- Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażonego bakłażana, mieszamy, wlewamy około pół szklanki gorącej wody i dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami
- W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Borowik (świeży) (200 g)
- Podgrzybek (świeży) (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz biały (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.