Grzane wino
Grzane wino
Przygotowanie
- Obieraczką do warzyw obieramy skórkę z połowy mandarynek, cytryny i limonki
- Z mandarynek wyciskamy sok
- Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy skórki z owoców i przyprawy (poza anyżem, a z wanilii wydłubujemy nasiona, ale wrzucamy całość), dolewamy sok z mandarynek i wino (tylko tyle, aby przykryć cukier i przyprawy) i stawiamy garnek na średnim ogniu
- Wino zaczynamy gotować i cały czas mieszamy, do momentu, aż cukier się rozpuści
- Następnie gotujemy przez ok. 4-5 minut, do momentu, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu
- Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy (anyż), dolewamy pozostałe wino i całość podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Wino czerwone półwytrawne (1500 ml)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Mandarynka (120 g)
- Cytryna (70 g)
- Limonka (70 g)
- Cynamon – laska (3 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Wanilia – laska (3 g)
- Anyż – nasiona (2 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.