Gruszki w syropie klonowym
Gruszki w syropie klonowym
Przygotowanie
- Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki
- Następnie układamy gruszki przekrojoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i syrop klonowy, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy (cynamon) i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez ok. 5 minut, aż zgęstnieję
- Gruszki polewamy syropem i przykrywamy folią aluminiową, którą dociskamy przy brzegach
- Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut
- Po tym czasie wyciągamy gruszki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.
Autor
Lista składników
- Gruszka (520 g)
- Sok z pomarańczy 100% (200 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Syrop klonowy (30 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.