Groszek z boczkiem i miętą
Groszek z boczkiem i miętą
Przygotowanie
- Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w większą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 2-4 minuty
- Dodajemy groch cukrowy i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy groszek zielony, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy posiekaną zieleninę wraz z przyprawami, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brukselki.
Autor
Lista składników
- Brukselka (500 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Masło (7 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.