Grillowane warzywa z sosem chili
Grillowane warzywa z sosem chili
Przygotowanie
- Chili drobno siekamy
- Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry
- Paprykę kroimy w słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz
- Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z batatami
- Wrzucamy bakłażana z cukinią i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z warzywami
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
- Warzywa polewamy przygotowanym dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Bakłażan (240 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.