Grillowane udka z kurczaka z marchewką
Grillowane udka z kurczaka z marchewką
Przygotowanie
Grillowane udka
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do szklanego naczynia
- Następnie smarujemy mięso marynatą, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
- Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni grillowej z każdej strony na rumiany kolor
- Następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy mięso przez ok. 30 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
- Marchewki obieramy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy marchewki i smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy do momentu, aż płyn odparuję
- Na koniec dodajemy przyprawy (sól i papryki), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
- Mięso i marchewki kładziemy na półmisek i posypujemy zieleniną oraz posiekanymi orzechami
Marynata
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Wszystkie przyprawy i zieleninę ucieramy w moździerzu i dodajemy do miski z czosnkiem
- Do miski z czosnkiem dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Opcjonalnie możesz podawać udka z dodatkiem frytek.
Autor
Lista składników
Grillowane udka
- Kurczak udko (625 g)
- Marchew (400 g)
- Sok z pomarańczy 100% (80 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
Marynata
- Miód lipowy (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.