Grillowane steki z soją i imbirem
Grillowane steki z soją i imbirem
Przygotowanie
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Mięso wkładamy do miski (niemetalowej) i zalewamy marynatą, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
- Marynatę przelewamy do rondla i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, po czym ściągamy rondel z kuchenki
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, po czym smarujemy mięso ciepłą marynatą i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Steki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.