Grillowane piersi z kurczaka z orzechami i ciasteczkami z selera
Grillowane piersi z kurczaka z orzechami i ciasteczkami z selera
Przygotowanie
- Seler obieramy i odcinamy od niego 4 (w zależności od ilości porcji) cienkie plasterki, a resztę ścieramy na grubych oczkach tarki
- Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
- Boczek kroimy w krótkie paski
- Orzechy rozgniatamy
- Na patelnię teflonową wrzucamy seler, czosnek z cebulą, boczek oraz orzechy i mieszamy
- Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż seler i cebula nie zmiękną)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelnię dodajemy ser oraz białko jaja i całość energicznie mieszamy
- Doprawiamy do smaku przyprawami (solą i pieprzem) i ponownie mieszamy
- Patelnię ściągamy z patelni i dzielimy zawartość na 4 części
- Po ostygnięciu formujemy z masy 4 ciastka
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy ciastka i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy na kawałki
- Następnie gotujemy jabłko we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Plasterki selera smarujemy tłuszczem i kładziemy na tackę do grilla
- Mięso przyprawiamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i kładziemy skórą do dołu na plastrach selera
- Tackę do grilla wkładamy do piekarnika z grillem i pieczemy na średniej mocy przez ok. 4 minuty
- Następnie przełączamy piekarnik na termoobieg i pieczemy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż mięso będzie gotowe)
- Do rondla wlewamy sok jabłkowy oraz bulion i gotujemy do momentu, aż zmniejszy objętość do 2/3
- Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do rondla, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
- Na talerzach (możemy je wcześniej podgrzać) kładziemy ciastka, a na nie piersi
- Na pomocą ręcznika papierowego odsączamy z krążków selera nadmiar tłuszczu i dekorujemy nimi piersi
- Całość polewamy sosem i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Seler korzeń (400 g)
- Sok jabłkowy 100% (300 ml)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Jabłko (140 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Jajo białko (30 g)
- Ser żółty (25 g)
- Orzech laskowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.