fbpx
Szukaj
open close

Grillowane piersi z kurczaka z orzechami i ciasteczkami z selera

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c081fae3f-859b-4eec-a3a0-9a4c84de41bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowane piersi z kurczaka z orzechami i ciasteczkami z selera

Przygotowanie

  • Seler obieramy i odcinamy od niego 4 (w zależności od ilości porcji) cienkie plasterki, a resztę ścieramy na grubych oczkach tarki
  • Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w krótkie paski
  • Orzechy rozgniatamy
  • Na patelnię teflonową wrzucamy seler, czosnek z cebulą, boczek oraz orzechy i mieszamy
  • Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż seler i cebula nie zmiękną)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelnię dodajemy ser oraz białko jaja i całość energicznie mieszamy
  • Doprawiamy do smaku przyprawami (solą i pieprzem) i ponownie mieszamy
  • Patelnię ściągamy z patelni i dzielimy zawartość na 4 części
  • Po ostygnięciu formujemy z masy 4 ciastka
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy ciastka i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy na kawałki
  • Następnie gotujemy jabłko we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Plasterki selera smarujemy tłuszczem i kładziemy na tackę do grilla
  • Mięso przyprawiamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i kładziemy skórą do dołu na plastrach selera
  • Tackę do grilla wkładamy do piekarnika z grillem i pieczemy na średniej mocy przez ok. 4 minuty
  • Następnie przełączamy piekarnik na termoobieg i pieczemy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż mięso będzie gotowe)
  • Do rondla wlewamy sok jabłkowy oraz bulion i gotujemy do momentu, aż zmniejszy objętość do 2/3
  • Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do rondla, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
  • Na talerzach (możemy je wcześniej podgrzać) kładziemy ciastka, a na nie piersi
  • Na pomocą ręcznika papierowego odsączamy z krążków selera nadmiar tłuszczu i dekorujemy nimi piersi
  • Całość polewamy sosem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Seler korzeń (400 g)
  • Sok jabłkowy 100% (300 ml)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Jabłko (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Ser żółty (25 g)
  • Orzech laskowy (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Hinduski ryż z kurczakiem biryani

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Mięso obieramy ze skóry Pomidory kroimy w drobną kostkę Ryż wysypujemy na sito (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Filety z kurczaka w serowej panierce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo (…)

WIĘCEJ >

Calzone z porem i kurczakiem

Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa (…)

WIĘCEJ >