Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki
Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki
Przygotowanie
Grillowana wołowina
- Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową
- Następnie mięso solimy
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 1-3 minuty z każdej strony (w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso)
- Usmażone mięso przenosimy na talerze i posypujemy pieprzem
Pieczone ziemniaki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papierze
- Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (ziemniaki pieczemy do miękkości)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych steków.
Autor
Lista składników
Grillowana wołowina
- Wołowina łopatka (360 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Pieczone ziemniaki
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.