fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowana pierś z indyka na warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad6ba87-3071-4527-ab8d-7c9554384dbf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Przygotowanie

Grillowana pierś z indyka

  • Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry
  • Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Na patelnię kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby mięso nie było surowe, ale też żeby go nie wysuszyć)
  • Usmażone mięso kładziemy na warzywach

Warzywa

  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Warzywa przenosimy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z indyka

  • Indyk pierś (300 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Warzywa

  • Brokuł (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pierś z indyka, jajo, pieczarki

Mięso dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażmy przez ok. 6-8 minut (…)

WIĘCEJ >

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy Następnie pierś przyprawiamy z każdej strony (wszystkimi przyprawami) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak, przyprawiamy (…)

WIĘCEJ >

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >