Grillowana dorada na ryżu
Grillowana dorada na ryżu
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie wsadzamy rybę do naczynia płaskiego, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy rybę i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch kładziemy rybę i skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.
Autor
Lista składników
- Dorada (świeża) (340 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.