Grecki dip z pieczonego bakłażana
Grecki dip z pieczonego bakłażana
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru)
- Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika
- Kiedy bakłażan nieco przestygnie – ściągamy z niego skórkę
- Miąższ wkładamy do robota kuchennego i kilka razy włączamy miksowanie pulsacyjne, aby go rozdrobnić
- Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy (sól, paprykę i kmin) i miksujemy na jednolitą masę
- Pitę kroimy w małe cząstki, każdą z nich smarujemy tłuszczem i układamy na blasze do pieczenia
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy pitę przez ok. 8-10 minut
- Pitę podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (300 g)
- Jogurt grecki (200 g)
- Pita (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.