Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Przygotowanie
Grasica:
- Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Bierzemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
Sos grzybowy:
- Cebulę i czosnek obieramy
- Kroimy w kostkę
- W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
- Zasmażamy 2 minuty
- Wlewamy wodę od grzybów i rosół
- Gotujemy 10 minut
- Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
- Mieszamy aż się ładnie rozpuści
- Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
- Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
- Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi
Kasza:
- Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
- Kasze płuczemy w zimnej wodzie
- Odcedzamy kaszę na sicie
- Lekko solimy wrzątek
- Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
- Gotujemy do miękkości która nam pasuje
- Odcedzamy kaszę na sicie
Buraki:
- Ugotowane wcześniej buraki obrać
- Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
- Lekko posolić, popieprzyć
- Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
- Zamieszać
- Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Grasica
- Cielęcina grasica (200 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos grzybowy
- Woda (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Czosnek (5 g)
Kasza
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Buraki
- Burak (240 g)
- Cytryna (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.