fbpx
Szukaj
open close

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2569d00f-3b94-4a00-85b7-a2e81cf83565-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Przygotowanie

Grasica z kurkami:

  • Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grasicę obsmażamy po minucie z każdej strony
  • Dorzucamy kurki
  • Mieszamy i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Podlewamy białym winem
  • Dusimy 5 minut

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy czerwonym pieprzem

Ziemniaki:

  • Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica cielęca z kurkami

  • Cielęcina grasica (160 g)
  • Cebula (105 g)
  • Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (60 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (70 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz czerwony (1 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i (…)

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku (…)

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku (…)

WIĘCEJ >