Gotowana ryba z pomarańczą
Gotowana ryba z pomarańczą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Pomarańczę obieramy i dzielimy na ćwiartki
- Na patelni układamy filety, zalewamy winem, dodajemy przyprawy (pieprz i liść laurowy) i cebulę, dolewamy wodę (tak aby ryba była przykryta) i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryb zmięknie
- Następnie wyciągamy rybę z patelni i kładziemy na ręcznik papierowy, aby ją osuszyć
- Na każdy filet wyciskamy sok z pomarańczy, a przed podaniem posypujemy rybę przyprawami (koperkiem)
- Rybę możemy podawać z dodatkiem ulubionych warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Woda (250 ml)
- Pomarańcza (200 g)
- Cebula (105 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.