fbpx
Szukaj
open close

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd780deeb-0f58-44ed-89d2-8944f354d7ac-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Przygotowanie

  • Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
  • Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
  • Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
  • Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
  • Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
  • Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
  • Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni
  • 2 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
  • Przekładamy cebulę do czystej miski i dodajemy mięso mielone
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy kminek
  • Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
  • W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
  • Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
  • Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
  • Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Zalewamy rosołem/bulionem
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
  • W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut
  • Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
  • 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ziemniaka i miksujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 7
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Kapusta biała (1100 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (750 g)
  • Ziemniak (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kminek – nasiona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >