Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Przygotowanie
- Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
- Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
- Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
- Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
- Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
- Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
- Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni
- 2 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
- Przekładamy cebulę do czystej miski i dodajemy mięso mielone
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy kminek
- Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
- W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
- Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
- Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
- Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
- Zalewamy rosołem/bulionem
- Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
- W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut
- Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
- 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 2 minuty
- Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ziemniaka i miksujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
- Kapusta biała (1100 g)
- Wieprzowina mięso mielone (750 g)
- Ziemniak (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (210 g)
- Przecier pomidorowy (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kminek – nasiona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.