Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym
Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym
Przygotowanie
Gołąbki:
- Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
- Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie
- Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
- Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
- Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
- Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
- Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
- Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
- Mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
- 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 minuty
- Przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
- Dodajemy ugotowaną kaszę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
- W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
- Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 st. C
- Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
- Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
- Zawinięte gołąbki układamy na blaszce, lub naczyniu żaroodpornym
- Zalewamy bulionem
- Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
- Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
Sos:
- 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 2 min
- Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
Gołąbki z dzika
- Kapusta włoska (800 g)
- Dziczyzna łopatka (600 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (105 g)
- Kasza gryczana niepalona (50 g)
- Czosnek (15 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kminek – nasiona (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos pomidorowy
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.