Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
- Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z ryżem
- Do miski z ryżem dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsno-ryżowej formujemy podłużne „kotlety”
- W garnku zagotowujemy wodę
- Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wsadzamy do wrzącej wody i parzymy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Wyciągamy kapustę z wrzątku, odkładamy do ostygnięcia, a następnie obieramy z liści
- Na każdym liściu tłuczkiem rozbijamy zgrubienia, a następnie nakładamy wcześniej przygotowane kotlety i zawijamy (najpierw zawijamy boki, a następnie zwijamy jak dywan)
- Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki (łączeniem do dołu)
- W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wylewamy go do garnka z gołąbkami
- Garnek z gołąbkami stawiamy na kuchenkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50-60 minut (aż kapusta będzie miękka)
- Ugotowane gołąbki przenosimy na talerz, a do garnka dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Gołąbki wsadzamy z powrotem do garnka z sosem
Rady dietetyka
Na jedną porcję przypadają dwa gołąbki.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
- Kapusta włoska (1600 g)
- Bulion jarski (1500 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (700 g)
- Przecier pomidorowy (600 g)
- Cebula (210 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.