fbpx
Szukaj
open close

Gnocchi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c368bb308-8914-4a8d-901c-8318ac17c3c3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gnocchi

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem i serem) i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Gotową masę odstawiamy na ok. 20 minut
  • Stolnicę podsypujemy kaszą
  • Z masy formujemy rulon o grubości palca, odkrawamy kawałki o wielkości ok. 2-3 cm i delikatnie spłaszczamy widelcem tworząc gnocchi
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na wrzątek wrzucamy gnocchi i gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż wypłyną na powierzchnię
  • Ugotowane gnocchi wyciągamy łyżką cedzakową z garnka i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach
  • Gnocchi posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu zarumienienia sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (700 g)
  • Bundz (100 g)
  • Kasza kukurydziana (80 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do ziemniaków, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szpecle

Do miski wsypujemy mąkę, kaszę oraz sól, wlewamy tłuszcz oraz wodę, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy Gotowe ciasto odstawiamy (…)

WIĘCEJ >

Kluski kukurydziane

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Wsypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Na patelni roztapiamy tłuszcz Wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Domowy makaron gryczany

Z podanych składników zagniatamy ciasto Odstawiamy je na 30 minut Rozwałkowujemy podsypując mąką i kroimy na cienkie paski Gotowy makaron (…)

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. (…)

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce (…)

WIĘCEJ >