Gicz jagnięca z pesto z suszonych pomidorów
Gicz jagnięca z pesto z suszonych pomidorów
Przygotowanie
Pesto
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i przenosimy do blendera
- Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
Gicz jagnięca
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak, aby było zarumienione z każdej strony)
- Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy pesto i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie odstawiamy mięso do ostygnięcia na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Pesto
- Pomidor suszony (140 g)
- Orzechy piniowe (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Gicz jagnięca
- Jagnięcina goleń przednia (1000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól morska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.