Galaretka drobiowa z warzywami
Galaretka drobiowa z warzywami
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu
- Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę
- Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia
- Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne kawałki
- Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze i odstawić, aż zacznie gęstnieć
- W naczyniach przeznaczonych na galaretkę układamy kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalewamy częścią galarety
- Wstawiamy do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, dekorujemy ją plasterkami jajka ugotowanego na twardo
- Zalewamy resztą galarety, ponownie wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc)
- wyjmujemy z naczyń, gdy galareta całkowicie zastygnie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Kurczak pierś (500 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Por (140 g)
- Marchew (135 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Żelatyna w proszku (20 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Sól himalajska (2.5 g)
- Pieprz ziarnisty (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.