Frytki
Frytki
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na paski (jak frytki)
- W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
- Wkładamy frytki i gotujemy przez ok. 1 minutę
- Następnie frytki odcedzamy, przenosimy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Frytki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (sól, paprykę ostrą i tymianek) i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy frytki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż staną się chrupiące)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frytek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (3 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.