Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)
Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
- Gotować 8 min
- Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Dodać żeberka
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce min. 5 min
Uwagi
Frittata po wyjęciu z piekarnika musi chwilę odpocząć, aby jaja wchłonęły całą wilgoć i aby zrobiła się bardziej stała. Patelnia, której chcemy użyć, nie może mieć drewnianej ani plastikowej rączki – musi mieć metalową. Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Dziczyzna żebra (300 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.