Frittata z batatami i kiełbasą
Frittata z batatami i kiełbasą
Przygotowanie
- Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut
- Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą)
- Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju kokosowego
- Posypujemy przyprawami (kminem i kolendrą). Smażyć 7-8 minut, co minutę przewracając
- Blachę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju kokosowego
- Przekładamy na nią usmażone bataty i upieczoną kiełbasę, pokrojoną w kawałki
- Dodajemy plastry świeżej papryki
- Jajka mieszamy widelcem. Dodajemy sól i pieprz
- Bataty, kiełbasę i paprykę zalewamy masą jajeczną i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C na około 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Jajo kurze (408 g)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Kmin rzymski (4 g)
- Czosnek niedźwiedzi suszony (4 g)
- Kolendra (ziele) suszona (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.