Fricassee z kurczaka
Fricassee z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso kroimy w grubą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut
- Cebulę i zieleninę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odstawiamy
- Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu wyparuję)
- Dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dolewamy sok z cytryny oraz sos Worcestershire i mieszamy
- Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Cebula dymka (100 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.