Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli
- Do cebuli dodajemy cukier, zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10-15 minut
- Rozgrzewamy opiekacz
- Do rondla dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez pokrywki przez ok. 30 minut
- Po ok. 20 minutach przekrawamy pozostały czosnek i smarujemy nim kromki bagietki
- Następnie opiekamy pieczywo z każdej strony do momentu, aż będzie złote i chrupiące
- Wyciągamy z opiekacza kromki, posypujemy serem i ponownie zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
- Zupę nalewamy do misek i podajemy z grzankami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Cebula (500 g)
- Bagietka (120 g)
- Ser Gruyère (50 g)
- Masło (25 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.