Flan z czarnej rzepy z zielonym sosem
Flan z czarnej rzepy z zielonym sosem
Przygotowanie
Flan
- Rzepę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki
- Następnie oprószamy rzepę solą i gotujemy na parze przez ok. 20 minut (do miękkości)
- Ugotowaną rzepę wkładamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę (lub przecieramy)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Żaroodporne foremki smarujemy tłuszczem
- Na talerz wybijamy jaja i roztrzepujemy
- Do miski przenosimy zmiksowaną rzepę, dodajemy śmietankę i jaja, dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą
- Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy
- Masę przenosimy do foremek, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy foremki z piekarnika i odkładamy na ok. 2-3 minuty do ostygnięcia
- Następnie wyciągamy z foremek flany, przenosimy na talerze i polewamy dookoła sosem
Sos
- Listki rukwi odrywamy od łodyżek i dokładnie myjemy
- Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
- Wkładamy rukiew i gotujemy przez ok. 5-6 minut
- Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy na ok. 10 minut
- Zawartość rondla przelewamy do blendera i dokładnie blendujemy
- Następnie przelewamy sos z powrotem do rondla
- Mąkę mieszamy z wodą, przelewamy do sosu i gotujemy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia flanów.
Autor
Lista składników
Flan
- Rzepa czarna (400 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Mleko krowie (150 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
Sos
- Rukiew wodna (200 g)
- Mleko krowie (200 g)
- Woda (10 ml)
- Mąka ziemniaczana (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.