fbpx
logo
Szukaj
open close

Flan z czarnej rzepy z zielonym sosem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c912346e3-387a-419e-8478-5750437f7c37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Flan z czarnej rzepy z zielonym sosem

Przygotowanie

Flan

  • Rzepę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki
  • Następnie oprószamy rzepę solą i gotujemy na parze przez ok. 20 minut (do miękkości)
  • Ugotowaną rzepę wkładamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę (lub przecieramy)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Żaroodporne foremki smarujemy tłuszczem
  • Na talerz wybijamy jaja i roztrzepujemy
  • Do miski przenosimy zmiksowaną rzepę, dodajemy śmietankę i jaja, dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą
  • Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy
  • Masę przenosimy do foremek, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremki z piekarnika i odkładamy na ok. 2-3 minuty do ostygnięcia
  • Następnie wyciągamy z foremek flany, przenosimy na talerze i polewamy dookoła sosem

Sos

  • Listki rukwi odrywamy od łodyżek i dokładnie myjemy
  • Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
  • Wkładamy rukiew i gotujemy przez ok. 5-6 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Zawartość rondla przelewamy do blendera i dokładnie blendujemy
  • Następnie przelewamy sos z powrotem do rondla
  • Mąkę mieszamy z wodą, przelewamy do sosu i gotujemy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia flanów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Flan

  • Rzepa czarna (400 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Mleko krowie (150 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)

Sos

  • Rukiew wodna (200 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Woda (10 ml)
  • Mąka ziemniaczana (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremki do sufletów, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Flan pokrzywowy

Liście pokrzywy dokładnie myjemy, drobno siekamy i bez odsączania wkładamy do rondla Dolewamy mleko, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem, (…)

WIĘCEJ >

Czosnkowy flan z sosem pietruszkowym

Czosnkowy flan Zagotowujemy wodę i przelewamy do miski Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki Następnie zanurzamy (…)

WIĘCEJ >