Figi z sosem pomarańczowym
Figi z sosem pomarańczowym
Przygotowanie
- Figi kroimy wzdłuż na pół
- Na patelni rozgrzewamy miód
- Figi układamy na patelni i obracamy 2-3 razy, aby były równomiernie pokryte miodem
- Na patelnię wlewamy soki, wkładamy laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy figi przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas polewając je sosem
- Figi wyciągamy z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej, dokładnie odsączamy i układamy na talerzach
- Sos gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty (aby lekko zgęstniał)
- Następnie figi polewamy sosem i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte figi wkładamy do lodówki i trzymamy je w niej do czasu podania
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z figami.
Autor
Lista składników
- Figa (świeża) (840 g)
- Sok z pomarańczy 100% (200 ml)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.