Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną gotujemy
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
- Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy
- Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy
- Pomidory myjemy. Odcinamy czubki i wyciągamy łyżeczką miąższ. Solimy w środku
- Do środka pomidorów wkładamy masę szpinakową
- Wkładamy nafaszerowane pomidory do naczynia żaroodpornego
- Przykrywamy papierem do pieczenia
- Pieczemy przez ok. 20 minut
- Pod koniec pieczenia posypujemy pomidory posiekaną mozarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (680 g)
- Szpinak (440 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Kasza jaglana (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.