Faszerowane liście boćwiny
Faszerowane liście boćwiny
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Rodzynki wrzucamy do miski, dolewamy wino i moczymy
- Ryż wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 8-9 minut
- Następnie ryż odcedzamy i przenosimy do miski
- Rozgrzewamy patelnię
- Wsypujemy orzeszki i prażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
- Boćwinę dokładnie myjemy
- Następnie od liści odcinamy łodygi i odkładamy
- Wybieramy najdorodniejsze liście (3 liście na 1 porcję) i gotujemy je na parze przez ok. 3-4 minuty
- Następnie rozkładamy liście na desce, odcinamy końce łodyg i usuwamy twarde włókna
- Łodygi kroimy w drobną kostkę i gotujemy na parze przez ok. 3 minuty
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i łodygi boćwiny, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut, po czym ściągamy z kuchenki
- Rodzynki odsączamy
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki
- Na patelnię dodajemy pozostałe składniki (zostawiamy 1/4 orzeszków) i całość dokładnie mieszamy
- Pośrodku każdego liścia boćwiny rozkładamy porcję farszu i przykrywamy go bokami liścia, po czym każdy liść rolujemy wokół farszu
- Faszerowane liście układamy w rondlu, podlewamy winem, w którym moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut
- Po tym czasie układamy liście na talerzu i posypujemy pozostałymi orzeszkami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z boćwiną.
Autor
Lista składników
- Liść buraka (boćwina) (1200 g)
- Cebula (210 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Rodzynki (50 g)
- Orzechy piniowe (40 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ser Parmezan (20 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.