Faszerowane cebule
Faszerowane cebule
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- W garnku zagotowujemy wodę
- Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut
- Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Ostygnięte cebule przecinamy na pół (od części łodygowej do części korzeniowej) i wydrążamy wnętrze (tak aby zostawić min. dwie warstwy zewnętrzne)
- Wydrążoną część cebuli, suszone pomidory, anchois i ser (ricottę) drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
- Dodajemy kapary, posiekaną zieleninę, pieprz oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Połówki cebuli wypełniamy powstałym farszem, kładziemy na blachę i posypujemy startym serem (parmezanem)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych faszerowanych warzyw.
Autor
Lista składników
- Cebula czerwona (400 g)
- Ser Ricotta (300 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Kapary (40 g)
- Sardynka (szprot) w oleju (30 g)
- Ser Parmezan (25 g)
- Oregano (świeże) (6 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.