Fasolowy mix z boczkiem
Fasolowy mix z boczkiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Boczek kroimy w kostkę
- Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
- Dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
- Następnie fasolkę szparagową odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy fasolę i mieszamy
- Na wierzch nakładamy zawartość miski i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z fasolką szparagową i fasolą.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Fasola czerwona z puszki (200 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Masło (15 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.