Fasolka w sosie cytrynowym
Fasolka w sosie cytrynowym
Przygotowanie
- Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół
- Zieleninę drobno siekamy
- W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
- Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
- Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
- Następnie fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem do momentu ostygnięcia
- Fasolkę ponownie odcedzamy i przenosimy do suchej miski
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Fasolkę polewamy przygotowanym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem fasolki.
Fasolkę możesz opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami lub nasionami.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Musztarda (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.