fbpx
Szukaj
open close

Fasolka szparagowa z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf72494ee-22dd-4d37-ae1f-6e418d7729a5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Fasolka szparagowa z papryką

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy wzdłuż na pół, wykrajamy szypułkę i usuwamy nasiona z białymi błonkami
  • Połówki papryki układamy na talerzu, polewamy wodą i szczelnie przykrywamy folią spożywczą
  • Następnie wkładamy papryki do mikrofalówki i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
  • Po tym czasie odstawiamy papryki do ostygnięcia na ok. 5 minut, bez zdejmowania folii
  • Następnie ściągamy z papryki skórkę, a miąższ kroimy w wąskie paski
  • Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę
  • Z wszystkich pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do rondla
  • Dodajemy skórkę i gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż większość soku odparuję
  • Zagęszczony sok przelewamy do blendera, dodajemy tłuszcz i blendujemy przez ok. 10 sekund
  • Zawartość blendera przelewamy do rondla, dodajemy paprykę i przyprawy, mieszamy i lekko podgrzewamy na wolnym ogniu
  • Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy fasolkę na parze przez ok. 10-12 minut
  • Następnie przenosimy fasolkę na talerz i polewamy sosem z papryką, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z fasolką szparagową.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
  • Pomarańcza (450 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Woda (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Mikrofalówka, Nóż, Rondel, Talerz, Wkładka do gotowania na parze, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Minestrone z kapustą i fasolką szparagową

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchewki obieramy i kroimy na kawałki Fasolkę kroimy na pół (końcówki (…)

WIĘCEJ >

Czosnkowa fasolka szparagowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową Fasolkę szparagową oczyszczamy, odcinamy końcówki i wrzucamy do miski (…)

WIĘCEJ >

Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i (…)

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >