fbpx
Szukaj
open close

Eskalopki piccata z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a6a0fb6-aa5e-4369-a2dd-396b2deea4e6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Eskalopki piccata z kurczaka

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso obtaczamy w mące z przyprawami, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, odkładamy na talerz, a na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek oraz kapary i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Zwiększamy ogień, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż wino zmniejszy objętość o połowę
  • Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zieleninę oraz tłuszcz (masło) i zmniejszamy ogień
  • Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >