Enchiladas z krewetkami i krabami
Enchiladas z krewetkami i krabami
Przygotowanie
Pikantna salsa pomidorowa
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
- Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Chili drobno siekamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do garnka z pomidorami, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
Enchiladas
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy krewetki oraz mięso z kraba i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso z kraba zrobi się białe, a krewetki zaczną się zwijać)
- Dodajemy połowę salsy, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Wyłączamy kuchenkę, na patelnię dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
- Na środek każdej tortilli nakładamy nadzienie i zawijamy w rulony
- Zawinięte tortille układamy na papierze, polewamy pozostałą salsą i posypujemy serem
- Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Pikantna salsa pomidorowa
- Pomidor (680 g)
- Cebula (105 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Enchiladas
- Tortilla (560 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (320 g)
- Krab (świeży) (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.