Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami
Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
- Dosypujemy ryż i mieszamy
- Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki i doprowadzamy do wrzenia
- Po ok. 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 10 minut
- Przed podaniem ugniatamy ryż widelce i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Rodzynki sułtańskie (100 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
- Marchew (45 g)
- Masło (30 g)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.