Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka
Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)
- Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty
- Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż nie będzie surowe i się lekko zarumieni)
- Pomidorka kroimy na pół
- Z szynki wycinamy kółko, a w nim dwa małe kółka
- Z ogórka wycinamy skórkę o podłużnym kształcie
- Z papryki wycinamy kawałek na kształt języka
- Ryż odcedzamy, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
- Następnie dekorujemy ryż pozostałymi składnikami na kształt świnki, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (50 g)
- Kurczak pierś (50 g)
- Pomidor koktajlowy (20 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Sałata karbowana (1 g)
- Ocet balsamiczny (1 ml)
- Ogórek długi (1 g)
- Papryka czerwona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.