Dyniowe bułeczki cynamonowe
Dyniowe bułeczki cynamonowe
Przygotowanie
Dyniowe bułeczki cynamonowe
- Do miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, drożdże, cukier oraz sól i całość dokładnie mieszamy
- Do garnka wkładamy purée, dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii i tłuszcz, całość podgrzewamy i mieszamy
- Masa dyniowa powinna być bardzo ciepła, lecz nie za gorąca
- Do miski z mąkami stopniowo wlewamy masę dyniową, cały czas mieszając
- Masa powinna stać się gęsta i gładka, mieszamy ją kilka minut
- Jeśli ciasto będzie zbyt luźne (o konsystencji np. śmietany) – dodajemy więcej mąki (ryżowej lub owsianej)
- Jeśli ciasto będzie za gęste – dolewamy odrobinę wody lub mleka
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30-60 minut do wyrośnięcia
- Gdy ciasto wyraźnie urośnie i podwoi swoją objętość – przygotowujemy nadzienie
- Przygotowujemy stolnicę i blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia
- Gotowe ciasto dokładnie mieszamy i odgazowujemy
- Następnie dzielimy ciasto na części (tyle części ile porcji)
- Każdą część ciasta wyrabiamy w rękach, formujemy z nich gruby wałek i spłaszczamy, po czym smarujemy rozpuszczonym tłuszczem i posypujemy mieszanką cynamonową
- Tak przygotowane ciasto zawijamy w ślimaki i układamy na papierze, po czym każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu pozostałym tłuszczem
- Przygotowane bułeczki odkładamy na ok. 15 minut, aby wyrosły
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C z termoobiegiem
- Blachę z bułeczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut
- Podczas pieczenia bułeczek przygotowujemy lukier
- Upieczone bułeczki polewamy lukrem i podajemy
Nadzienie
- Suche składniki razem mieszamy
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
Lukier
- Woda powinna być ciepła
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy i ucieramy na gładką masę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Autor
Lista składników
Dyniowe bułeczki cynamonowe
- Purée z dyni (przecier) (250 g)
- Mąka ryżowa (75 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Mąka owsiana (35 g)
- Mąka gryczana (35 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (30 g)
- Siemię lniane mielone (25 g)
- Cukier kokosowy (15 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
- Wanilia – ekstrakt (5 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Nadzienie
- Cukier kokosowy (60 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cynamon mielony (4.5 g)
Lukier
- Pasta kokosowa (40 g)
- Erytrol (30 g)
- Woda (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.