Duszone warzywa w pomidorach z chorizo
Duszone warzywa w pomidorach z chorizo
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Bakłażana i cukinię kroimy w większą kostkę
- Chorizo kroimy w plastry
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy bakłażana z cukinią i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż warzywa zaczną robić się miękkie)
- Dodajemy chorizo i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka
- Dodajemy pomidory oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż wyparuję większość wody z pomidorów)
- Danie nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z dodatkiem chorizo.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (250 g)
- Bakłażan (100 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Kiełbasa chorizo (100 g)
- Cebula (30 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.