Duszona jagnięcina z fasolą
Duszona jagnięcina z fasolą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
- Dodajemy przecier, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 45-50 minut
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelnię dodajemy fasolę i oliwki, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina karkówka (500 g)
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Woda (250 ml)
- Fasola biała z puszki (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.