Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Przygotowanie
- Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni.
- Rosół podgrzewamy razem z mleczkiem kokosowym w rondlu.
- Brokuły gotujemy w posolonej wodzie około 8 minut i odsączamy z wody.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy liście laurowe i czosnek, a następnie podsmażamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy skrobię z maranty i mieszamy trzepaczką, aż mąka połączy się z olejem. Wlewamy stopniowo rosół razem z mleczkiem i mieszamy powoli trzepaczką na wolnym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Do sosu dodajemy połowę ugotowanych brokułów. Dusimy je razem z sosem przez chwilę, około 5 minut. Miksujemy sos blenderem ręcznym.
- Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 4 minuty z jednej strony (w zależności od grubości filetów). Gdy widzimy, że białko zaczyna się ścinać wyjmujemy filety i odwracamy je na drugą stronę. Pieczemy ponownie około 4 minuty.
- Wyjmujemy rybę z piekarnika, dokładamy do niej różyczki brokułu w całości i zalewamy całość sosem beszamelowo-brokułowym.
- Zapiekamy wszystko w piekarniku około 10 minut nastawionym na funkcję grilla.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dorszem.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Brokuł (500 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Skrobia z korzenia maranty (45 g)
- Czosnek (15 g)
- Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.