fbpx
Szukaj
open close

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c846e0348-9542-4443-a49c-f29cbb5f0bb4-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Rosół podgrzewamy razem z mleczkiem kokosowym w rondlu.
  • Brokuły gotujemy w posolonej wodzie około 8 minut i odsączamy z wody.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy liście laurowe i czosnek, a następnie podsmażamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy skrobię z maranty i mieszamy trzepaczką, aż mąka połączy się z olejem. Wlewamy stopniowo rosół razem z mleczkiem i mieszamy powoli trzepaczką na wolnym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  • Do sosu dodajemy połowę ugotowanych brokułów. Dusimy je razem z sosem przez chwilę, około 5 minut. Miksujemy sos blenderem ręcznym.
  • Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 4 minuty z jednej strony (w zależności od grubości filetów). Gdy widzimy, że białko zaczyna się ścinać wyjmujemy filety i odwracamy je na drugą stronę. Pieczemy ponownie około 4 minuty.
  • Wyjmujemy rybę z piekarnika, dokładamy do niej różyczki brokułu w całości i zalewamy całość sosem beszamelowo-brokułowym.
  • Zapiekamy wszystko w piekarniku około 10 minut nastawionym na funkcję grilla.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dorszem.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Brokuł (500 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na (…)

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 (…)

WIĘCEJ >