Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Przygotowanie
- Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
- Do małego garnka/rondelka
- Wlewamy mleko kokosowe
- Dodajemy kawę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy dorsza
- Przykrywamy pokrywką
- Gotujemy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę i obracamy rybę na drugą stronę
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut
- Dodajemy łyżkę mąki kokosowej, mieszamy
- Na talerzu układamy sałatę, rukolę, przekrojone na pół pomidorki i liście cykorii
- Polewamy sosem vinaigrette i dodajemy krążki cebuli
- Obok sałaty kładziemy ryż
- Na ryżu kładziemy dorsza i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ryż basmati (90 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Rukola (20 g)
- Mąka kokosowa (12 g)
- Kawa (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.